Til toppen

Edvard Grieg og kunsten

Tre av verdens mest kjente samtidskunstnere har spesialprodusert kunst som skal pryde plattformen Edvard Grieg både utvendig og innvendig. Tom Sachs, Fabrice Hybert og Gardar Eide Einarsson bidrar til å gjøre plattformen til kanskje verdens flotteste kunstopplevelse på en offshoreinstallasjon.

Dazzle camouflageKunstprosjektet for Edvard Grieg startet som en idé tidlig i byggeprosessen for plattformen. Edvard Grieg skal være både arbeidssted og bolig for de som jobber offshore. Derfor ønsket vi å ikke kun legge vekt på det funksjonelle, men også skape et miljø som appellerer til de ansattes estetiske sans og til deres intellekt. Selve innretningen er et eksempel på ingeniørkunst, så hvorfor ikke sikte like høyt for interiørkunsten også.

Sammen med ekspertise fra Astrup Fearnley Museet ble det gjennomført en prosess for å utarbeide et konsept for kunst i de ulike delene av boligkvarteret, og for valg av kunstnere som passet inn i dette prosjektet. Valget falt på Tom Sachs, Fabrice Hybert og Gardar Eide Einarsson. I tillegg er det plukket ut et knippe unge norske samtidskunstnere som skal bidra med ulike verk.

Om kunsten og kunstnerne

Tom SachsTom Sachs er en av verdens mest kjente samtidskunstnere. Sachs bor og jobber i New York, og hanbeskriver oljeplattformer som ‘vår tids katedraler’. Derfor har han valgt å bruke symbolikk og ornamentikk kjent fra katedraler fra middelalderen. Sachs har laget en såkalt «gargoyle» som skal monteres utendørs på Edvard Grieg-plattformen. En gargoyle er ofte formet som et dyr, gjerne med menneskehode, eller med en fryktinngytende kjeft. Den praktiske funksjonen var som regel å kaste regnvannet ut fra kirkeveggen, mens den folkloristiske funksjonen var å holde onde krefter på avstand.

Tom Sachs’ moderne gargoyle er plassert ved helikopterdekket på Edvard Grieg. Og i hans symbolikk skal den bidra til å beskytte plattformen og alle som jobber der.

Fabrice HybertFabrice Hybert er en merittert kunstner med base i Paris. Han har latt seg inspirere av både oljehistorien og økosystemene i sin dekor for trappegangen i boligkvarteret. Hybert ønsker gjennom sitt bidrag å fortelle en kompleks historie som utfolder seg over store veggflater og over flere etasjer. Han tar oss med inn i et univers der dinosaurer og fossiler er koblet sammen med elementer fra oljeindustrien. Samtidig skal verket bidra til refleksjon og inspirasjon for alle som jobber på plattformen.

I arbeidet med kunstprosjektet for Edvard Grieg har Fabrice Hybert blant annet malt med råolje fra selve funnbrønnen for Edvard Grieg (Luno).

Gardar Eide EinarssonGardar Eide Einarsson er en av Norges mest kjente samtidskunstnere. Gardar er bosatt i Tokyo. Einarssons kunst til Edvard Grieg utgjør blant annet dekoren i lugarene på Edvard Grieg. Han har tatt utgangspunkt i en type skipskamuflasje som ble benyttet fram til andre verdenskrig. Den opprinnelige «Dazzle Camouflage» besto av fargesterke kontrastfylte mønstre som ble malt for hånd på skipene. Formålet var å gjøre det vanskelig å beregne avstanden til fartøyene, og dermed vanskelig å treffe med torpedoer. Spesielt i den britiske marinen var det ofte kunstnere som laget skipskamuflasjen.

Einarsons «Dazzle Camouflage» vil ved første øyekast ses som abstrakt kunst og en estetisk opplevelse. Men over tid, og med kjennskap til historikken, vil koblingen mellom kunst og teknologi bli mer tydelig.