Til toppen

Johan Sverdrup feltsenter tar form

Det første stålunderstellet til Johan Sverdrup feltsenter forlot verftet i Verdal søndag med kurs for Nordsjøen. Dette er den første delen av feltsenteret som vil bli synlig over havoverflaten. Utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet er et av de største industriprosjektene i Norge noensinne.

 

Stålunderstellet skal bære stigerørsplattformen, som er en av fire plattformer som bygges i første utbyggingsfase av feltet. Understellet er også det største som noen gang er bygget for bruk på norsk sokkel og veier om lag 26 000 tonn. Det er bygget ved Kværners verft i Verdal. To av de tre øvrige understellene skal også produseres samme sted.

Et moderne oljeeventyr
Johan Sverdrup er et av de største oljefeltene som noen sinne er funnet på norsk kontinentalsokkel. Feltet strekker seg over et område på rundt 200 km² på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger.

Lundin Norways letebrønn 16/2-6 i 2010 i prospektet som da het Avaldsnes påviste gigantfeltet som strakk seg inn i flere nabolisenser i området. Funnet av Johan Sverdrup kom som en følge av Edvard Grieg-funnet i 2007. Edvard Grieg åpnet opp for muligheten for sammenhengende olje-vann-kontakt over hele sørlige delen av Utsirahøyden.

Utsirahøyden, hvor både Edvard Grieg og Johan Sverdrup ligger, er et av de mest modne og utforskede områdene i Nordsjøen, og hvor det har foregått leteaktivitet siden 1960-tallet. Det skulle altså likevel ta mer enn 40 år før man klarte å knekke de geologiske kodene for området.

I rute mot 2019
Plan for utbygging og drift for Johan Sverdrup fase 1 ble behandlet i Stortinget i juni 2015 og endelig godkjent av Olje- og energidepartementet 20. august 2015. Byggearbeidene for fase 1 er nå om lag halvveis, og planlagt produksjonsstart er mot slutten av 2019.

Brutto utvinnbare reserver for hele feltet er beregnet til mellom 2,1 og 3,1 milliarder fat oljeekvivalenter. Dette gjør Johan Sverdrup til et av de fem største feltene som er oppdaget på norsk kontinentalsokkel. Når feltet har nådd den forventede platåraten på 660 000 fat per dag, vil produksjonen fra feltet sannsynligvis utgjøre rundt 25 prosent av hele den norske oljeproduksjonen.

Statoil er operatør for Johan Sverdrup med en eierandel på 40,0267 %. Lisenspartnere er Lundin Norway (22,6 %), Petoro (17,36 %), Aker BP (11,5733 %) og Maersk Oil (8,44 %).