Til toppen

Nå starter fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen

Myndighetene ga 15. mai den formelle godkjenningen til andre fase av utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup. Byggingen av feltets plattform nummer 5 starter i Haugesund.

Et bredt flertall på Stortinget ga for drøye to uker siden sin tilslutning til rammene for denne andre fasen av utbyggingen gjennom behandlingen av PUD (Plan for utbygging og drift). I dag har partnerskapet i lisensen mottatt den formelle godkjennelsen fra Olje- og energidepartementet. Fase 2 inkluderer bygging av en ny prosessplattform. Dette blir den andre prosessplattformen i feltsenteret som etter denne utbyggingen vil bestå av 5 plattformer.

-Starten på utbyggingsfase 2 for Johan Sverdrup er en viktig milepæl for alle lisenspartnere og spesielt viktig for oss i Lundin, sier Kristin Færøvik. -Dette er uten sammenligning det viktigste feltet i vår portefølje.

Equinor er operatør for Johan Sverdrup. Lisenspartnere i tillegg til Lundin er Petoro, Aker BP og Total.

Første fase av utbyggingen nærmer seg slutten, og man regner med å kunne starte produksjonen i november i år. Feltsenteret utgjør da fire plattformer. Disse er allerede på plass på feltet og det pågår et omfattende arbeid for sammenkobling og klargjøring før den første oljen og gassen kan produseres. Produksjonskapasitet i første fase er 440.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Når den andre prosessplattformen kommer på plass i 2022 vil produksjonskapasiteten øke til 660.000 fat per dag.

Denne plattformen vil også gi plass for et omformeranlegg for elektrisk kraft fra land. Johan Sverdrup driftes allerede i dag med kraft fra land. Fra 2022 skal feltet også distribuere kraft videre til andre plattformer på Utsirahøyden, inkludert Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.