Til toppen

Fantastisk offshoretur for heldige studenter

En reise til Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen var førstepremien i studentkonkurransen «Vis oss idéen din». Konkurransevinnerne Caetano Sarmago de Andrade og Erfan Abolghasemi fikk en opplevelse som er få forunt.

-Hele turen var fantastisk, men for meg var kanskje høydepunktet da vi sto på det øverste dekket og kunne se ut over hele plattformen, sier Erfan Abolghasemi.

-Dette var en fantastisk opplevelse, og en mulighet til å se utstyr i bruk som vi bare har sett på bilder og film under studiene, sier Caetano Sarmago de Andrade.

Både Caetano og Erfan er masterstudenter ved Universitetet i Stavanger. Og for begge to var turen til Edvard Grieg deres første reise offshore. Superlativene satt løst etter en hel dag på tur, og en omvisning i alle delene av produksjonsplattformen i Nordsjøen.

Begge to trakk frem at det er både lærerikt og motiverende for studenter innen petroleumsfag å kunne se i praksis det de vanligvis bare kan lese om i lærebøker.

-Helt siden jeg startet brønningeniørstudiene i 2012 har målet vært å kunne jobbe offshore, sier Caetano.

-Nå fikk jeg endelig et lite innblikk i hvordan livet offshore kan være og det virker å være enda bedre enn jeg så for meg. Det motiverer meg virkelig, sier Caetano.

Erfan trekker fram besøket i kontrollrommet som et av høydepunktene.

-Det var utrolig fascinerende å se selve hjernen på den enorme plattformen, og jeg lærte masse fra operatørene som kontrollerer produksjonen herfra. Rett og slett imponerende, sier Erfan.

Årviss konkurranse
De to stavangerstudentene vant konkurransen «Vis oss ideen din» som arrangeres av Lundin Norway i samarbeid med Norsk Petroleumsforening. Hensikten er å stimulere studenter til å tørre å tenke nytt, og til å motivere de for en karriere innen olje og gass. Dette var tredje år på rad at konkurransen ble arrangert. Responsen har vært formidabel og nivået på bidragene høyt.

Fagjuryen valgte denne gangen å dele førsteplassen mellom to bidrag.

Caetano Sarmago de Andrade overbeviste juryen med sin ide om en elektromagnetisk stabilisator som kan benyttes på borestrengen. Mens Erfan Abolghasemis idé handler om å bruke elektrisk ladning for å kontrollere asfaltener i brønnstrømmen. Felles for de to vinnerne er at de tar for seg utfordringer som er velkjente for olje- og gassindustrien, men som foreløpig ikke har noen god løsning.

Ideen til Erfan er foreløpig på laboratoriestadiet. Men om vi noen gang ideen kommer i produksjon vil det være et stort steg. Caetano samarbeider for tiden med en grupope studenter for å utvikle sin ide videre, og de har allerede laget en prototyp.

-Noen ganger kan man tro at ideene man har er dumme eller umulige, men denne konkurransen har vist meg at selv enkle ideer kan være nyttige og bidra til å gjøre en forskjell for industrien, sier Caetano.

Fjerde utgave av konkurransen er utlyst. Les mer om hvordan du kan delta her.