Til toppen

Vidunderbarnet Edvard Grieg er fire år

Den 28. november 2015 ble de første dråpene med Edvard Grieg-olje hentet opp. Feltet har siden det ble funnet vært en suksesshistorie.

Edvard Grieg-feltet ble påvist i 2007 med det som var Lundin Norway sin aller første letebrønn. Det ble starten på nye gigantfunn, en nærmest knirkefri utbygging og nå fire år med produksjon som har gått langt over forventingene.

Produksjon i verdensklasse

Da utbyggingsprosjektet startet i 2012 var reserveanslaget 186 millioner fat oljeekvivalenter. Gjennom en kombinasjon av gode reservoaregenskaper og flinke reservoaringeniører og –geologer har man kunnet øke dette anslaget i flere omganger. Reserveanslaget er i dag 62 prosent høyere enn da utbyggingsplanen ble levert Stortinget, og man ser fortsatt et betydelig oppsidepotensial.

Nå produserer feltet olje til fire dollar fatet og med 5 kilo CO2 per produserte enhet. Det internasjonale snittet er 18 kg. Til sammen gjør dette Edvard Grieg til en av verdens mest effektive og moderne plattformer.

– Edvard Grieg har vært en suksesshistore fra første stund. Det ligger i DNA-et til dette vidunderbarnet av en fireåring å stadig overraske positivt, sier Kari Nielsen, driftsdirektør i Lundin Norway.

Norsk kvalitet

Siden byggestart har prosjektet gått på skinner – og det på norsk jord. Kværner ble i sin tid tildelt byggekontrakten for både plattformdekket og understell. Understellet kom fra Kværner Verdal, mens utstyrs- og hoveddekksmodulene ble bygget hos Kværner Stord. Boligkvarteret ble bygget av Apply Leirvik på Stord, mens prosessmodulen ble levert fra Aker Solutions sitt verft i Egersund.

– Mer norsk enn Edvard Grieg er det neppe mulig å bygge en oljeplattform og kvaliteten på leveransen er trolig like vanskelig å slå. Plattformen ble ferdigstilt til rett tid og innenfor kostnadsrammene, sier Nielsen.

En geologisk suksesshistorie

Men suksesshistorien om Edvard Grieg startet før produksjonsstart, og er også historien om en geologisk bragd. I 2004 mente leteteamet i Lundin Norway at Utsirahøyden i Nordsjøen hadde et enormt potensiale – på tross av at de fleste andre hadde gitt opp. Her var det blitt boret og utforsket siden brønn nummer tre på norsk sokkel uten særlig stor suksess. Funnet av Edvard Grieg satte Lundin på sporet av giganten Johan Sverdrup som tidligere i år ble satt i drift.

– Johan Sverdrup hadde nok ikke bli funnet i 2010, hadde det ikke vært for gjennombruddet med Edvard Grieg i 2007. Der la man grunnlaget for den videre geologiske forståelsen av Utsirahøyden, sier Halvor Jahre, letedirektør i Lundin Norway.

Edvard Grieg-feltet er under stadig utvikling. I 2021 kommer etter planen første oljen fra Solveig og Rolvsnes – begge skal knyttes til Edvard Grieg-plattformen, og på den måten forlenge feltets platåproduksjon til slutten av 2022. Feltet har en forventet levetid på 30 år.

 

Noen fakta:

  • Lundin Norway er operatør med en eierandel på 65 prosent. Øvrige eiere er Wintershall DEA Norge og OMV Norge.
  • Edvard Grieg er et oljefelt i blokk 16/1 på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen
  • Feltet ligger i lisens PL338, 45 km sør for Grane- og Balder-feltene og 180 kilometer vest for Stavanger
  • Feltet ble påvist i 2007 med letebrønnen 16/1-8
  • Edvard Grieg-feltet er bygget ut med en bunnfast plattform (jacket stålunderstell), med fullprosess-anlegg, tørre brønnhoder med ekstern jack-up drilling, og boligkvarter
  • Produksjonen startet den 28. november 2015