Til toppen

Øver på sikkerhet i offshoresimulator

Spillteknologi har gjort det mulig for Lundin Energy Norway å reise offshore i den virtuelle verden. Det gir en tryggere og mer effektiv arbeidshverdag.

Å trene på sikkerhet er viktig for å forhindre ulykker og skader. Lundin har i samarbeid med videospillindustrien laget en modell av Edvard Grieg-plattformen basert på spillteknologi. Målet er å kunne simulere “kjentmannsrunder”, drive beredskapstrening og planlegge krevende vedlikeholdsarbeid – uten å måtte reise offshore.

– Simulatoren gjør det mulig å trene på komplekse oppgaver og øke sikkerheten offshore ved å gi ansatte økt bevissthet og kjennskap til omgivelsene. I tillegg sparer vi både penger og miljø ved å kunne løse oppgaver uten å måtte forlate kontoret, sier prosjektleder Ellen Kristine Ombler

Utforsker nye verktøy

Ved hjelp av en lang rekke små og store teknologiske nyvinninger er norsk olje- og gassnæring i stand til å produsere olje- og gass mer sikkert enn noen gang.

– I Lundin mener vi digitale løsninger og kunstig virkelighet bidrar svært positivt til den kontinuerlige forbedringen som kreves for å drive sikkert, sier driftsdirektør i Lundin Energy Norway Kari Nielsen..

Lundin Energy Norway satser mye på å øke den digital kompetanse i selskapet.

– Vi er opptatt av å gi de ansatte mulighet til å teste ut og utforske ulike digitale verktøy. I dette prosjektet bidrar prosessteknikere og mekanikere fra offshoreorganisasjonen, samt rådgivere innen teknisk sikkerhet og risiko. Dette gir oss en kjempemulighet til lære av hverandre, øke forståelsen ytterligere og sikre at nytten av VR-simulatoren blir størst mulig for flest mulig, sier Nielsen.

Tar i bruk spillteknologi

Haptiq, som har hjulpet Lundin med utviklingen av simulatoren, kommer fra dataspillindustrien. I dag jobber selskapet med å gjenskape virkelighetstro miljøer i VR, både for oljeindustrien og helsesektoren.

– Så vidt vi kjenner til er vi de første i norsk olje- og gassnæring til å bruke VR på denne måten. Her ligger det mange spennende muligheter, og vi tror det kan bli et verktøy som kan styrke sikkerheten for hele offshore-industrien, sier prosjektleder Ellen Kristine Ombler.