Til toppen

Først i bransjen: Øver på sikkerhet i offshoresimulator

Spillteknologi har gjort det mulig for Lundin Energy Norway å reise offshore i den virtuelle verden. Det gir en tryggere og mer effektiv arbeidshverdag.

Å trene på sikkerhet er viktig for å forhindre ulykker og skader. Lundin har i samarbeid med videospillindustrien laget en modell av Edvard Grieg-plattformen basert på spillteknologi. Målet er å kunne simulere “kjentmannsrunder”, drive beredskapstrening og planlegge krevende vedlikeholdsarbeid – uten å måtte reise offshore.

– Simulatoren gjør det mulig å trene på komplekse oppgaver og øke sikkerheten offshore ved å gi ansatte bedre kjennskap til omgivelsene og øke bevisstheten rundt oppgavene som skal gjennomføres. I tillegg sparer vi både penger og miljø ved å kunne løse oppgaver uten å måtte forlate kontoret, sier prosjektleder Ellen Kristine Ombler

Utforsker nye verktøy

Ved hjelp av en lang rekke små og store teknologiske nyvinninger er norsk olje- og gassnæring i stand til å produsere olje- og gass mer sikkert enn noen gang.

– I Lundin mener vi digitale løsninger og kunstig virkelighet bidrar svært positivt til den kontinuerlige forbedringen som kreves for å drive sikkert, sier driftsdirektør i Lundin Energy Norway Kari Nielsen.

Lundin Energy Norway satser mye på å øke den digital kompetanse i selskapet.

– Vi er opptatt av å gi de ansatte mulighet til å teste ut og utforske ulike digitale verktøy. I dette prosjektet bidrar prosessteknikere og mekanikere fra offshoreorganisasjonen, samt rådgivere fra HMS-avdelingen innen teknisk sikkerhet og risiko. Dette gir oss en kjempemulighet til lære av hverandre, øke forståelsen ytterligere og sikre at nytten av VR-simulatoren blir størst mulig for flest mulig, sier Nielsen.

Første som tar i bruk spillteknologi

Haptiq, som har hjulpet Lundin med utviklingen av simulatoren, har bakgrunn fra å utvikle dataspill. I dag jobber selskapet med å gjenskape virkelighetstro miljøer i virtuell vrikjelighet (VR), både for oljeindustrien og helsesektoren.

– Vi er de første i norsk olje- og gassnæring, og trolig i verden, til å bruke VR på denne måten. Det er veldig spennende å kunne lære av en helt ny bransje, som den innovative spillbransjen. Her får vi friske tanker inn i prosjektene og det ligger mange spennende muligheter med dette samarbeidet. Vi tror det kan bli et verktøy som styrker sikkerheten for hele offshore-industrien, sier prosjektleder Ellen Kristine Ombler.