Til toppen

Edvard Grieg er klar som vert for nye felt

Etter nesten 250.000 arbeidstimer offshore er Edvard Grieg-plattformen nå klar for å motta og prosessere olje og gass fra Rolvsnes og Solveig. Det fysiske arbeidet er gjennomført de siste to årene, men aktiviteten har inngått i planene for plattformen helt siden 2012.

Edvard Grieg skal fungere som vertsplattform for både Solveig-feltet som skal settes i produksjon senere i år, og for en langtids prøveutvinning fra Rolvsnes-funnet. Begge disse prosjektene utvikles med havbunnsstrukturer som knyttes til Edvard Grieg.

Nå er modifikasjonsarbeidet på plattformen ferdig, og det er klart for å ta inn brønnstrøm fra både Solveig og Rolvsnes.

-Vi har gjennomført et stort og krevende arbeid, men en god sikkerhetskultur og godt samarbeid med hovedkontraktør Rosenberg har gjort at vi har kunnet levere som forventet. Og det betyr ikke at vi hadde lave forventninger til å begynne med, sier Steinar Hauan som er PCG Manager i prosjektet (PCG = Platform Completion Group).

Hauan trekker også fram V&M-kontraktør (vedlikehold og modifikasjon) Apply og vår egen driftsorganisasjon som svært viktige bidragsytere til et vellykket prosjekt. Arbeidet er gjort på en plattform som i hele perioden har vært i produksjon. Det betyr at all aktivitet må tilpasses på en måte som berører produksjonen av olje- og gass så lite som mulig.

-I løpet av to år har produksjonen måtte stoppes kun én gang i forbindelse med et tungløft rett over rørsystemet for fakkelen, og da bare i rundt en time. Ut over det har vi benyttet de planlagte stansene som Edvard Grieg-plattformen likevel skulle gjennomføre for revisjon og vedlikehold, sier Hauan.

Planlagt siden 2012
Allerede på tegnebrettet ble det lagt til rette for at Edvard Grieg skulle kunne ta imot olje og gass fra fremtidige felt i nærheten. Plattformen ble designet og bygget som et såkalt feltsenter. Det betyr blant annet at understellet er bygget med flere ekstra risere og J-tubes for å ta inn brønnstrøm og kontrollkabler fra flere felt. Plattformdekket er designet med større kapasitet, og det er satt av dekksplass inne i plattformmodulene for installasjon av utstyr og rør som nye felt trenger.

-På byggetidspunktet for Edvard Grieg var dette en ekstra kostnad. Men nå får vi godt betalt for denne investeringen, sier Steinar Hauan.

Nylig ble kontrollsystemene til Solveig og Rolvsnes koblet sammen med kontrollsystemet til Edvard Grieg. Tester viser at alt fungerer som det skal. Dermed er plattformen klar for olje og gass fra de to nykommerne.

Fortsatt er det plass til flere nye tie-in prosjekter til Edvard Grieg. Vi har flere spennende boremål i nabolaget. Om vi gjør funn i noen av disse kan det bli kandidater til både raske og lønnsomme utbygginger.