Til toppen

Når ekstremvær er hverdagskost

Å jobbe på en produksjonsplattform på norsk sokkel betyr at ekstremvær er en stor del av arbeidshverdagen. Mange kan nok tenke at været der «ute» er relativt stille når det er stille på land, men om man befinner seg omkring 180 km fra kysten, regnes sterk vind og seks meter høye bølger som en rolig dag.

Heldigvis har vi også tilgang til mer detaljerte værmeldinger enn det YR.no kan tilby. Ved hjelp av tjenesten StormGeo har vi mulighet til å se duggpunkt, temperatur, bølgehøyde, vind, samt bølge-, vind- og strømretning for seks dager frem i tid. Dette er viktig informasjon å ha når mange prosesser om bord skjer utendørs.

Føre-var-prinsippet

West Bollsta i dårlig vær

Boreriggen West Bollsta i dårlig vær

Edvard Grieg er en plattform som står på havbunnen, som gjør at den ikke blir like påvirket av vind og bølger som for eksempel andre innretninger som flyter. Likevel kjenner de det godt når været herjer som verst. Da er det viktig å være føre-var, og forberede plattformen på at uværet kommer. Hovedfokus er sikkerheten til folk som jobber utendørs. Hvis vi mener at det blåser for mye, stopper vi all aktivitet, sier plattformsjef Atle Rønningen.

For eksempel ble det meldt om en vindstyrke på omkring 28 m/s og 13 meter høye bølger mandag 31. januar 2022. Om vindstyrken når 32 m/s, regnes det som en orkan. Samtidig er dette vanlig kost for alle offshore-arbeidere, spesielt på høsten og vinteren, når været er mest ustabilt. Da er det viktig med gode forberedelser og rutiner ved å sikre alle løse gjenstander, og å ta en sjekk i etterkant for å forsikre seg om at vinden ikke har gjort skade.

Under kan du høre plattformsjef Atle Rønningen fortelle mer om værforholdene og rutiner på Edvard Grieg, i en samtale fra 26.01.2022 og 31.01.2022.